Válicka Citerazenekar

A Válicka Citerazenekar 1976. augusztusában alakult Botfán - ma Zalaegerszeg - a helyi népdalok megőrzésére. Nevét a falu határában folyó Válicka patakról a kapta. A helybeli László Imréné sok-sok népdalt énekelt és kérte a fiatalokat, hogy tanulják meg citerázni a dalokat.

A zenekar alapítója: Nagy Lajos

A zenekar művészeti vezetője: Nagy Katalin

A zenekar fenntartására 1990-ben megalakult a Válicka Citerabarátok Egylete.

Az együttes állandó utánpótlással rendelkezik, jelenleg 3 csoport működik a településen - 44 fővel - melyet nagyobbrészt gyerekek és fiatalok alkotnak. 2008. januárjában az addig működő zenekarok mellé megalakult egy óvodásokból álló csoport és egy felnőtt kezdő csoport is. Évente 50-60 fellépése van a zenekarnak.

Kezdettől fogva a történelmi Magyarország területén gyűjtött dalok szerepelnek műsorainkon. A hagyományőrzés fontos feladat számunkra. Ennek lehetősége adott a citerajátékkal. Évek óta törekedünk azon, hogy a hangszereken változatos táncházi zenét szólaltassunk meg. Természetesen szem előtt tartjuk a különféle rendezvények, bemutatók, versenyek követelményeit is. Lehetőségüknek megfelelően mindenhol megszólaltatjuk citeráinkat, ahova hívnak minket.

Fellépéseket vállalunk: jótékonysági rendezvények, falunapok, fesztiválok, nyugdíjas találkozók, fogadások, átadások, avatások, tárlatok megnyitása, névnapok és születésnapok köszöntése, karácsonyi műsorok és egyéb ünnepségek esetén, kivétel képeznek ez alól a politikai rendezvények.

Műsorunkban: népzene, népdal (a történelmi Magyarország területeiről), hagyományos zalai dalok, szüreti– és bordalok, reneszánsz dallamok, keresztény- és karácsonyi dallamok, Himnusz, Szózat, Örömóda, Székely himnusz hallható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése